”Taiteen ja musisoinnin henki läsnä” – Paraisten Urkupäivien kursseilla nautitaan kesäisestä kaupungista

”Taiteen ja musisoinnin henki läsnä” – Paraisten Urkupäivien kursseilla nautitaan kesäisestä kaupungista

Paraisten Urkupäiviä vietetään tänä vuonna 39. kerran. Perinteiseen tyyliin festivaalin yhteydessä järjestetään urku- ja laulukurssit, joita tänä vuonna opettavat sopraano Aulikki Eerola, baritoni Jouni Kuorikoski, urkuri ja Urkupäivien taiteellinen johtaja Kari Vuola sekä saksalainen urkutaiteilija, Paraisille jo neljättä kertaa saapuva Franz Danksagmüller. Uutuutena tarjotaan myös viola da gamba -kurssi, jota vetää pitkän linjan pedagogi ja viola da gamba -taiteilija Varpu Haavisto. Laulukurssien pianisteina toimivat Marko Autio ja Mikael Kemppainen.

 

Viime kesän kurssilaisten kommentteja

 

Kurssit kokoavat yhteen kymmeniä musiikinopiskelijoita ja kirkkomuusikoita ympäri Suomen. Kesällä 2017 yksi heistä oli Jussi Linnanmäki, joka opiskelee kirkkomusiikkia Sibelius-Akatemiassa, ja joka on jo useampana vuonna käynyt hakemassa lisäoppia Urkupäivien kesäakatemiasta. Viime kesänä hän saapui Paraisten intensiiviviikolle Aulikki Eerolan oppiin. ”Laulukursseille on ollut hienoa tulla ennen kaikkea huipputason opettajien perässä ja nauttimaan kannustavasta ilmapiiristä. Parainen on tarjonnut kaikin puolin parastaan kuluneina kesinä”, Linnanmäki iloitsi kurssiviikon lopulla.

 

Urkurit Minna Poutanen ja Katri Holma puolestaan tulivat Paraisille Franz Danksagmüllerin opetukseen. ”Uudelta opettajalta saa tällaisella intensiivikurssilla tosi paljon. Usein sitä on niin tottunut omaan opettajaansa, että kaipaakin jotakin ihan uutta, alkaa kuunnella omaa soittamistaan ihan eri tavalla. Ja tää on tosi hienoa, kun on tuollainen ihminen, joka on kasvanut Keski-Euroopan musiikkikulttuurissa, ja jakaa sitten niitä oppeja täällä Paraisilla. Ei tarvitse itse matkustaa kauas. Tai no sen verran, että tulee Paraisille”, Poutanen pohti kurssiviikon päätteeksi. ”Minut houkutteli mukaan ystäväni, joka oli Danksagmüllerin kurssilla viime vuonna. Tämä on jotenkin tosi rentoa ja tosi opettavaista, etenkin näin aikuisena, kun sellainen viikoittainen soittotunneilla käyminen ei ole enää normaali rutiini, niin on tosi kiva päästä taas tällaiseen rytmiin”, Holma kommentoi.

Katri Holma & Minna Poutanen

 

Opettajan näkökulma

 

Baritoni Jouni Kuorikoski on opettanut Paraisilla jo lukuisia kesäviikkoja: ”Mukavan lämmin taiteen ja musisoinnin henki, erityisen hyvä yhdessä tekemisen tunne ja Parainen kesäisen kauniina kurssien isäntäkaupunkina sävyttävät tunnelmaa ja muistoja pitkälle kurssien jälkeiseenkin kesäaikaan. Opetuksen välissä olevien taukojen aikana on erittäin mukava käyskennellä Paraisten kauniilla kaduilla ja kujilla”, Kuorikoski tunnelmoi.

Myös kesällä 2018 laulajat saavat oppia seurakuntakodin ja musiikkiopisto Arkipelagin tiloissa, urkurit kirkossa ja kappeleissa. Kurssiviikon päätteeksi järjestetään konsertit, joihin on vapaa pääsy. ”Loppukonserttien tunnelma sekä seurakuntakodilla että kirkossa on aina sykähdyttävä ja haikeutta on joka kerta ilmassa, kun kurssit ja konsertit taukoavat ja matka jatkuu kohti kesän seuraavia tapahtumia”, opiskelijoidensa konsertointia useana vuonna kuunnellut Kuorikoski kertoo.