Franz Danksagmüller

Professori Franz Danksagmüller sai ensiopetuksen omalta isältään. Vuosina 1980–1988 hän opiskeli Walther R. Schusterin oppilaana Passaussa. Tämän jälkeen hän opiskeli kirkkomusiikkia ja urkujensoittoa Michael Radulescun johdolla Wienin musiikki- ja näyttämötaidekorkeakoulussa. Vuosina 1993–1995 hän opiskeli Daniel Rothin johdolla Saarbrückenin musiikkikorkeakoulussa, ja edelleen Bernhard Haasin johdolla Stuttgartissa. Hän opiskeli sävellystä Dietmar Schermannin ja Erich Urbannerin johdolla Wienin musiikkikorkeakoulussa sekä elektronista musiikkia ja musiikin teknologiaa Karlheinz Esslin johdolla Studio for Advanced Music & Media Technology’ssa Linzissä.

Vuosina 1995–2003 Danksagmüller opetti Wienin musiikki- ja näyttämötaideyliopistossa Michael Radulescun assistenttina. Vuosina 1999–2005 hän toimi St. Pöltenin tuomiokirkon urkurina. Urkurin työn ohella hänen tehtävänään oli myös tuomiokirkkomusiikin säveltäminen. Vuodesta 2005 lähtien Danksagmüller on toiminut Lyypekin musiikkikorkeakoulun urkujensoiton ja improvisaation professorina.

Danksagmüller konsertoi ja pitää kursseja ympäri maailmaa. Hän on esiintynyt mm. Wienin sinfoniaorkesterin, Camerata Salzburgin, Berlinin sinfoniaorkesterin, Hampurin sinfoniaorkesterin, Orchestra of Birminghamin, RSO Wienin, Die Reihe-yhtyeen ja Arnold Schönberg-kuoron kanssa ja ollut yhteistyössä tunnettujen kapellimestareiden, kuten Sir Simon Rattlen, Michael Schønwandtin, Erwin Ortnerin ja Ton Koopmannin kanssa.

Danksagmüllerin sävellystöihin lukeutuu kamari, urku- ja kuoroteoksia sekä elektronista musiikkia. Lisäksi hän on tehnyt elokuva- ja teatterimusiikkia. Hän on voittanut palkintoja lukuisissa kansainvälisissä musiikkikilpailuissa.

Danksagmüllerin projekteihin kuuluvat musiikkia mykkäfilmeihin vaihtelevin kokoonpanoin mm. Kööpenhaminassa, Göteborgissa, Barcelonassa, Portossa ja Tokiossa, crossover-projektit laulajatar Lauren Newtonin kanssa, “bux21” Dietrich Buxtehuden teemoista saksofonisti Bernd Rufin kanssa ja ”Mozart deconstructed” säveltäjä Karlheinz Esslin kanssa, improvisaatiokonsertti sellisti Dave Eggarin (New York) kanssa internetissä, esiintymiset Philharmonie Luxembourgissa ja Amsterdamin Concertgebouwissa, Hallen elokuvamusiikkipäivillä, sävellyksiä kansainvälisille Buxtehude-urkukilpailuille sekä performance orkesterille, elektroakustiikalle ja lauluäänelle kapellimestari Martin Haselböckin ja Hollywood-näyttelijä John Malkovichin kanssa.

www.danksagmueller.com