Paraisten kirkko

Kirkkoesplanadi 4, 21600 Parainen

Paraisten kirkko on 1300-luvun harmaakivikirkko. Vanhin osa, Agricola-kappeli, on rakennettu kirkon itäpäätyyn. Kirkko oli alkujaan katolinen ja siinä ei ollut penkkejä. Katon ja seinien kalkkimaalaukset, jotka ovat ajoittain olleet peitettyinä, ovat peräisin vuodelta 1486. Gustaf Finnberg on maalannut sisustuksen marmorikuviolliset paneelit. Kustaa Vaasa takavarikoi kirkon arvoesineitä 1500-luvulla, mutta esim. 1400-luvulta oleva alttarin lähellä riippuva krusifiksi sai jäädä. Saarnatuoli, penkit ja alttaritaulu ovat peräisin 1600-luvulta. Saarnatuoli on kopio mestari Måns Larssonin tekemästä saarnatuolista vuodelta 1647. Alkuperäiskappale on Kansallismuseossa ja kopion kirkkoon on lahjoittanut Amos Andersson. Mathias Reimanin vuonna 1666 tekemän alttarirakennelman on kirkolle lahjoittanut maaherra van der Linde ja hänen puolisonsa synt. Leijonsköld. 2-osainen alttaritaulu kuvaa Jeesuksen kastetta ja Pyhää Ehtoollista. Taidemaalari on tuntematon. Kirkko on restauroitu viimeksi 1960-luvulla ja vuonna 1969 vihittiin käyttöön nykyiset urut.

Katso kartalla


Paraisten seurakuntakoti

Kirkkoesplanadi 3, 21600 Parainen

Seurakuntakodin on piirtänyt arkkitehti Lars Wiklund. Talo on rakennettu vuosina 1937-1938 ja sitä on siitä lähtien käytetty seurakunnan toimintojen, kanslioiden ja tilaisuuksien tapahtumapaikkana.

Katso kartalla


Kuitian linna

Kuitia, 21630 Parainen

Kuitian keskiaikainen kartanolinna sijaitsee Lemlahden saarella Länsi-Turunmaan itäisessä saaristossa. Peltomaiden keskeltä nousevalla kumpareella on keskiaikainen harmaakivilinna, 1700- ja 1800-luvulla rakennettu kartanorakennus sekä kaksi muuta asuinrakennusta. Keskiaikaisen linnan vaiheet kietoutuvat tiiviisti maamme suurmieshistoriaan, ennen kaikkea sen rakennuttaneen Fleming -suvun kautta. Kivilinna on kolmikerroksinen ja sen eteläpäässä on leveämpi poikittaissiipi. Sisäänkäynti on pihanpuoleisessa julkisivussa. Keskellä rakennusta on ollut portaikko, pohjoispäässä sali ja eteläpäässä kaksi avotakallista kamaria. Toisessa kerroksessa on säilynyt kattomaalausfragmentteja 1500-luvulta sekä eteistilassa seinämaalausten jäänteitä. [Museovirasto]

Katso kartalla


Agricola-kappeli

Kirkkoesplanadi 3, 21600 Parainen

Agricola-kappelin läntinen osa on perimätiedon mukaan 1200-luvulta. Kreivi Pietari Brahen myötävaikutuksella kappeli laajennettiin nykyiseen kokoonsa. Suomenkieliset jumalanpalvelukset pidettiin vuoteen 1909 saakka Agricola-kappelissa. Kirkon restauroinnin yhteydessä 1960-luvulla restauroitiin myös kirkon itäpäätyyn sijoitettu kappeli. Agricola-kappeli toimii nykyisin museona, mutta sitä käytetään myös erilaisiin toimituksiin ja hartaushetkiin.