Varpu Haavisto, viola da gamba

Ladataan

Varpu Haavisto on gambisti ja sellotaiteilija, jonka kiinnostus uusien polkujen löytämiseen on vienyt hänet sekä etsimään harvinaisempia vanhan musiikin käsikirjoituksia että työskentelemään nykysäveltäjien kanssa. Hänen repertuaarinsa käsittää musiikkia 1400-luvulta nykypäivään, ja erityisesti häntä kiinnostaa eri taiteenlajien yhdistäminen konserttikokonaisuuksiksi. Tässä tarkoituksessa hän on tehnyt yhteistyötä näyttelijöiden ja lausujien kanssa mm. ”Päivän iltahämärä” -ohjelmassa, jossa 1600-luvun alun soologambamusiikki yhdistyy näyttelijä Jussi Lehtosen esittämien Shakespearen sonettien kanssa, ja lausuja Reijo Vähälän kanssa ”Syvyydestä ja kirkkaudesta”-ohjelmassa, jossa psalmien tekstit limittyvät Tournus’n käsikirjoituksena tunnetun lähteen sooloteoksiin viola da gamballe.

Hän on sekä kantaesittänyt että tilannut monien suomalaissäveltäjien musiikkia. Kesällä 2016 valmistui säveltäjä Matthew Whittallin teos ”The Violet and the Vine”, joka Haaviston ja cembalisti Assi Karttusen tilausteos. Yhteistyö säveltäjä Olli Kortekankaan kanssa tuotti monta teosta viola da gamballe, ”Crossing the Five Rivers” (urut ja gamba 2008), ”Pietà” (2010), sarja sopraanolle, cembalolle ja gamballe A.Ahmatovan runoihin, ”Offertorium” (2012) ja ”Ai margini della luce”(2013) soologamballe. Syksyllä 2016 ilmestyi hänen ja urkuri Kari Vuolan levy ”Crossings” (Alba records, ABCD 401), joka on saanut erinomaisia arvosteluja kriitikoilta.

Myös pedagogia on Haavistolle tärkeä alue. Hän on toiminut sellonsoiton, gambansoiton ja vanhan musiikin opettajana Sibelius-akatemiassa, Metropoliassa, Tampereen musiikkiakatemiassa ja Pirkanmaan musiikkiopistoissa.

Varpu Haavisto, viola da gamba

Taiteilija